Yeni yargı reformu ceza indirimi kimleri kapsayacak? Ceza infaz sürelerinde hangi indirimler yapılacak

Yerel seçimler sonrasında internette en fazla araştırılan konuların başında yeni yargı reformunda ki ceza indirimi olmuştur. Sizler için yargı reformunda ceza indiriminden yararlanacak kişiler ile ilgili tüm detayları sıraladık. İşte ayrıntılar...

Yeni yargı reformu ceza indirimi kimleri kapsayacak? Ceza infaz sürelerinde hangi indirimler yapılacak

Yeni yargı reformu ile ceza sisteminde birçok değişiklik yaşanacak. Başta ceza infaz sürelerinde indirim olmak üzere denetimli serbestlik süreleri de değişecek. Çıkarılacak yeni ceza paketi ile binlerce kişi tahliye olacak ancak 5 suçtan birine sahip kişilerin cezasında herhangi bir değişim olmayacak.
 

Ceza indirimi nasıl olacak?

Ceza indirimi yeni paketle beraber mümkün kılınmış olacak. Ceza infaz sürelerinin 2/3 oranında indirilecek. Yani 3 yıl ceza almış birisi 2 yıl ceza evinde kalmak zorundayken, yeni yasa ile 3 yıl ceza alan birisi 1 yıl 6 ay ceza evinde kalmak zorunda olacak. Yani 6 aylık bir ceza indirimi yapılmış olacak.

Ceza suçları kimleri kapsayacak?

Pakette belirlenen cezalar haricinde tüm cezaları kapsayacak olan sistemde indirim kapsam dışında olan suçlar şunlardır; Mahkemenin kesinleşmiş esas kararında 58. Md. 58/3 madde bulunanlar yani zincirleme suç işleyenler, diğer bir deyişle öncesinden ceza almış ama ceza kapsamında başka bir ceza daha almış kişilere indirim yapılmayacak. Uyuşturucu madde ticareti yapmış kişiler. Terör bağlantılı suç işlemiş kişiler. Örgütlü suç işlemiş olanlar. Cinsel suç işleyenlere ceza indirimi uygulanmayacaktır.

Ceza infaz sürelerinde ki indirimler

Ceza infaz sürelerinde 2 tip indirim uygulanacaktır. Ceza evinde kalma süresi yarı oranına düşürülerek yani eski infaz yasasında 2/3 yatanların cezaları yeni yasaya göre ½’ye düşürülecek. Bu duruma göre ceza evinde bulunan hükümlüler, toplam aldıkları cezanın yarısını yatmış olacak. Denetimli serbestlik süreleri uzatılarak indirim uygulanacak. Yani; Denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkarılacak. Ayrıca ceza evinde 5 yıl kalmış kişiler denetimli serbestlikle sayesinde son 3 yılı kalanlar denetimli serbestlik sayesinde salınacak.


 

Net Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER