İran, olası Fırat'ın doğusu operasyonunda Türkiye'ye karşı olduğunu açıkladı

İran Dışişleri Zarif, ABD'nin Suriye’den çekilme kararı ile yaptığı değerlendirme sonrasında Fırat'ın doğusuna yapılması düşünülen olası operasyonlarda Türkiye'ye karşı olduklarını söyledi.

İran, olası Fırat'ın doğusu operasyonunda Türkiye'ye karşı olduğunu açıkladı

İran Dışişleri Cevad Zarif, dün akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu ile Zarif Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik muhtemel askeri operasyon hakkında konuştu. Daha sonra Zarif sosyal medya hesabı üzerinden SBD'nin Suriye'den çekilmesi ve Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Zarif, ABD'nin asker çekmesiyle ilgili yayınladığı mesajda "Amerika, Suriye ile ilişkisi olmayan işgalci bir güçtür. Suriye'de olması için ne bir izni vardır ne de ona olan bir güven. Suriye'de terörizmle mücadele ve barışa ulaşmak sadece o ülkenin toprak bütünlüğü ve halkına saygı ile başarıya ulaşacaktır" ifadelerine yer verirken İran ile Türkiye arsında imzalanan Adana Anlaşması'nın iki ülke arasındaki ilişkiler için bir iyi çerçeve oluşturduğunu belirterek yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. İran devlet televizyonunda yer alan haberde ise Zarif'in askeri operasyona karşı olduğu haberi yayınlandı. Yayınlanan haberde ise Bakan Zarif'in konuşması arasında söylediği "Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliğine saygı, terörle mücadele ile bu ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanmasının gereğini vurguladı" ifadesi kullanıldı. Daha öncesinde de Tahran, Türkiye'nin Suriye'de tehdit unsuru olan terör örgütlerine karşı muhtemel askeri operasyonuna karşı çıkmış, yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği krizde Beşşar Esad rejimine destek olmak için muhaliflere karşı Suriye'ye on binlerce milis ve asker göndermişti.
 

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2019, 13:56

Net Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER